W. van der Zwan BV - automatendraaiwerk

  Zoeken op de Site

 

Wij gebruiken cookies om te kijken of we onze site kunnen verbeteren.

Kunststoffen 
 
Natuurlijk prefereren wij Polyacetaal (ook bekend als "POM" of "Delrin (dit is een handelsmerk). En natuurlijk PEEK (ook een handelsmerk trouwens). Dit zijn redelijk goed verspaanbare materiaalsoorten, waarmee een fatsoenlijke nauwkeurigheid (grofweg, zo'n 0,05 mm ) te halen is. 

Hoewel kunststof over het algemeen goed 'snijdbaar' is, is het nog niet goed 'verspaanbaar'. Het probleem zit vooral in de elasticiteit en de slechte warmtegeleiding van het materiaal. En heb je eens een nauwkeurig passend onderdeel gemaakt, dan kan de vochtopname van kunststof alsnog voor maatveranderingen zorgen. 

Door de elasticiteit laat het materiaal zich wegdrukken door het snijgereedschap, en vormen zich lange spanen, die zich om het gereedschap en het product wikkelen. Hierdoor wordt het snijvlak vaak onbereikbaar voor koelvloeistof. Door de slechte warmtegeleiding van kunststof moet alle warmte die bij het snijden ontwikkeld wordt via het gereedschap afgevoerd worden.  En bij te hoge temperaturen verliest gereedschapstaal veel van zijn goede eigenschappen.