W. van der Zwan BV - automatendraaiwerk

  Zoeken op de Site

 

Wij gebruiken cookies om te kijken of we onze site kunnen verbeteren.

Automatenstaal 
 
Natuurlijk het bekende 9SMn28K (tegenwoordig eigenlijk 11SMn30C ). Door de toevoeging van zwavel is dit materiaal goed verspaanbaar, met keurige spaanbreking, en een vrij gunstige gereedschapslijtage. De sterkte is nagenoeg gelijk aan staal 37 K (tegenwoordig S235JR ).  Maar door de veel betere bewerkbaarheid zal dit materiaal voor algemene toepassing eerste keus zijn. 

Het heeft ook nadelen : het is, op de traditionele wijze met elektroden,  minder goed te lassen, en het is ook niet erg geschikt voor vervormen ( buigen e.d.). Het kan dan breken of scheuren. 

Er is ook een variant met een loodtoevoeging (vroeger 9SMn28Pbk, nu 11SMnPb30 ), maar door het moderne gereedschap (hardmetaal in plaats van snelstaal)  vallen de extra voordelen daarvan grotendeels weg, terwijl de extra nadelen (veel slechter lasbaar dan gewoon automatenstaal, en ook minder goed vervormbaar) gewoon overeind blijven. 

Verder zijn er van allerlei  materialen versies die zich beter lenen voor verspaning, zoals bijvoorbeeld : 

Roestvaststaal : RVS 303  in plaats van RVS304, en RVS430f als er (nog) minder hoge eisen gesteld worden. En binnen deze materiaalsoorten hebben fabrikanten dan weer verbeterde varianten gemaakt.  

Constructiestaal : ETG100 in plaats van 42CrMo4 

Deze materialen hebben meestal een wat kleinere breeksterkte en zijn minder taai dan hun 'volwaardige' equivalenten. Dit is nodig om de spanen kort te houden.